Wat is Jack Meagher (JM) Sportmassage?

Jack Meagher

De inmiddels overleden Jack Meagher (uitgesproken als Mar) is de grondlegger van de sportmassage. Met zijn zelf ontwikkelde methode heeft hij verschillende nationale en internationale topatleten begeleid, waaronder het American Equestrian team.
Jack was oorspronkelijk professioneel honkballer totdat hij zelf een hardnekkige schouderblessure opgelopen heeft.

Hij heeft zijn carrière vroegtijdig moeten beëindigen en is van daaruit gaan zoeken naar een oplossing voor zijn blessure. Dit heeft hem niet meer losgelaten en zo is hij zich in sportmassage gaan verdiepen en heeft hij uiteindelijk zijn eigen methode (Stresspoint massage) ontwikkeld.

Aanvankelijk ging hij aan de slag als humaan sportmasseur en later heeft hij deze kennis op paarden toegepast.

De methode

De methode is ontwikkeld om door middel van diepe druk en compressies blokkades in de spieren op te lossen. 

Jack Meagher sportmasseurs gaan te werk door het stresspoint op te zoeken. Een stresspoint is een zeer pijnlijke spierknobbel. Daar zijn de spiervezels als het ware verkleefd en is de werking en of de soepelheid van de spier verminderd. De verkleving ontstaat telkens op dezelfde plaats in de spier en het probleem is zichtbaar in het ontspanningsproces van de spier. Een spier met verklevingen kan niet volledig op lengte komen (ontspannen).

Het werk van de JM therapeut is die exacte stresspoint op te zoeken en door middel van diepe druk de doorbloeding, de werking en de soepelheid van de spier opnieuw zo optimaal mogelijk te krijgen. 
Door het gebruik van diepe druk is de massage zeer effectief en zeer diepgaand. Dit maakt het verschil met andere soorten sportmassage: door het werken met deze stresspoints kunnen we het ongemak voor het paard zo kort mogelijk houden, al verliezen we niet uit het oog om het paard op zijn geheel te bekijken.

De spieren zorgen voor de bewegingen. Dus het is niet verwonderlijk dat indien zich daar een probleem voordoet dit een verandering in het bewegingspatroon van het paard teweeg brengt. Meestal ontstaan deze veranderingen traag en worden die niet altijd meteen door de eigenaar/trainer van het paard opgemerkt. 

Het doel van de sportmassage is een blij paard die soepel kan bewegen en het gevraagde werk terug kan uitvoeren. Soepele spieren zijn van belang om preventief blessures tegen te gaan. Dit gaat hand in hand met een goede training en management van het paard.

Het paard is een atleet, het is van belang hem ook zo te behandelen.

Verloop van de behandeling

  • Eerst is er een gesprek. Dit om meer te weten te komen over het paard, wat van het paard wordt verwacht en indien er bepaalde problemen zijn, alsook of er in het verleden problemen of blessures zijn geweest.
  • Daarna bekijk ik het paard in stap aan de hand. Eventueel in draf en galop indien dit nodig is.
  • Ik maak kennis met het paard en we gaan over op de behandeling. De behandeling vind plaats op de poetsplaats of indien het paard dit toelaat in de box.
  • Het kan zijn dat de behandeling onprettig is voor het paard, maar het is uiteindelijk wel de bedoeling om het paard verder te helpen zonder dat het daarvan te veel hinder ondervindt, dus we proberen de behandeling niet langer dan een uur te laten duren. Vaak zijn nabehandeling nodig bij paarden met erge spierspanning.
  • Afhankelijk van paard en eigenaar kunnen we bekijken wanneer het paard best opnieuw behandeld moet worden om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken.
  • Na de behandeling is het van belang om het paard zoveel mogelijk te laten bewegen (maximum 2u na de behandeling). De beste beweging is aan de longe of onder het zadel ontspannen in de 3 gangen, dit is nodig om de afvalstoffen die na de behandeling vrijgekomen zijn af te voeren.
  • Graag help ik paard en eigenaar na een behandeling ook in de training. 

Belangrijk om te weten:  

Zorg ervoor dat het paard klaar staat en netjes gepoetst is.
Het is van belang het paard niet te hebben gewerkt voor de behandeling. 

Voor vrijblijvende informatie of een afspraak kan u terecht op de pagina Praktisch.